Monday, November 14, 2011

aku-LiFe-kELuaRga-kerjaya

lama dah aku tak berblogging...since puasa arituh dh mula selow..pastu raya pn sama even banyak gambar utk dikongsi..
hmmm..banyak sangat hal.esp. ngisahkan famili dan diri aku senirik..
untuk hal keluarga:
1. since raya keluarga aku jdik tuan rumah,aku sibuk jdik fotografer event tu sungguhpon aku merupakan komiti jawatankuasa pengelola event..alhamdulillah famili As-Samadiah telah membuat satu perubahan besar ke atas Generasi AS-Samadiah dengan membuat beberapa perubahan antarannya:
a) aku dh buatkan blog untuk As-Samadiah.gambar2 dan cerita hal keluarga besar ini smua ada di situ: http://samadiah.blogspot.com/
b) dekna sepupu aku dh buatkan Facebook atas nickname: Generasi As-Samadiah yg merupakan tempat berkumpulnya group keluarga besar kami..alhamdulillah..ramai sedara mara keluarga lain mula bagi respon dlm FB dn ikatan ukhwah kami nampaknya makin akrab..syukurrr..
c) kami berjaya buatkan sebuat buku dan diberikan kpd semua jemputan keluarga yg hadir.Buku yg menceritakan serba sikit sejarah,buku nota dan ada adress setiap famili..
d) kami membuat persembahan nyanyian beramai-ramai dr anak hingga ke cucu cicit Fatimah
e) kami berjaya buat kain rentang, banting yg dikhaskan untuk tempat sesi fotografi
dan macam2 lagi perkara menarik..

Photobucket
ekeke..sepupu teman pon ada yg artis chorrr..tu tgok si Fathiya Latiff dok dpn baju biru tu..sib baik Diana Johor tak dtg aritu..
Photobucket







2. selepas raya, kakak isteri aku pon melangsungkan perkahwinan kali ke-2 di ipoh.alhamdulillah semua berjalan lancar.seminggu lebih juga dia duduk di rumah aku utk persiapan.dan aku jadik saksi pernikahan dia dlm urusan surat nikah etc..yerlahh..dah xde org lain lagi nk diharap.
sungguhpun dia hanya kakak ipar, tp yong tetap aku anggap mcm kakak aku since mak deme(mak mertua) aku pon dh takde..keluarga depa pon bukan besar sgt yg tinggal hanya abah,yong dan adik2 shj lagi..sungguhpun ada beberapa masalah sedang melanda keluarga trsbt hingga skrg,tp aku tak memilih bulu utk bahagikan kasih syg adikbradik..cuma yg aku takut, jgn ada duri dalam keluarga ini lagi..sbb duri inilah yg akan jadik maslh dlm keluarga,mahupun apa saja cth kelab,kawan2,persatuan, politik dsb..pada aku yg dah sudah tu sudah..apa nk dikenang kisah yg lalu,dan terima sajalah qada dan qadar Allah..jgn bercakap jer pandai bab agama,tp diri sendiri tak boleh terima ketentuan Allah..dan jgn cuba jdik pemutus ikatan persaudaraan ,cubalah bersikap terbuka, gentle,terimalah seadanya..dh ALlah tentukan mcm tu kita nak buat cemana,kan?


Dari Anas bin Malik, Rasulullah (SAW) bersabda “Tidak beriman (dengan iman yang sempurna) sesiapa di antara kamu sehingga dia mencintai saudaranya sebagaimana dia mencintai dirinya” (riwayat Bukhari dan Muslim).

Photobucket
yong tetap cool!
Photobucket
biras baru aku..dh jodoh komer...kita manusia tak mampu melawan takdir Allah..tetapi tidak pula kita menafikan takdirNya..
Photobucket
yong & wife aku,adiknya yg disayangi..
Photobucket

aku doakan yong dan suami berkekalan dan berbahagia hingga ke anak cucu..mulakan hidup baru dan buku baru dgn baik..

3. aku suka mengambil sikap positif esp bila dlam hal keluarga.spjg idop,mak aku dh didik cuba berbaik sangka dgn orang.sikap berprasangka buruk sesama sendiri juga ditegah..nak kan kepastian,tanyalah direk,apa nk dimalukan.dah terang2 agama kita pon melarang perkara2 demikian..skrg ni manusia senang sngt buat judgement senirik..yg paling dahsyat bila ada plak yg smpi bleh kluar stetment keagamaan ikut kepala hotak depa jer..jgn le sebabkan slalu ke surau,slalu jmpa org2 alim warak,dah anggap diri tu hebat sangat sampai bleh claim cakap "alahhh..skrg ni org bandar lebih alim dr org kampung" ataupun "si polan2 tu dh memang kafir sbb prangai dia bla..bla.."
sapa kita hingga nak kafirkan org????sapa kita nak buat penilaian mudah kata org tu alim,org tu hebat???iskkk..naudzubillah...sejahil2 aku aku tidak mudah bodoh buat stetmen2 mcm tu..bertaubatlah..
“Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.” Al-Hujuraat ayat 12
Photobucket
bukak puasa di rumah mak..kumpul ramai2..
Photobucket
Photobucket
bukak puasa dgn kelompok pasir puteh..ikan siakap etc..nyum2..

4. thn ni thn akhir aku...kejap jer masa berlalu..ada paper tesis yg perlu aku ambil perhatian..sibukk!!!yeahh..aku nak score lagik thn ni dgn inzin Allah..alhamdulillah thn lepas aku hampir dpt Dean List..hampirrrr..keciwa sbb lagik sikittt jerrr points..malas aku nk pi bodek lecturer..takperlahhh..dapat 5 A's antara 7 subjek tu pon dh menerujakan aku..syukur aku pd Allah yg Maha Pemurah..!!
Photobucket
dan sikit sebanyak aku perlu tumpukan perhatian pd hal aku senirik dr pikior hal org..dlm pd aku dok diam pon rupanya ada juga pihak yg dok skodeng apa kegiatan aku, apa yg aku n famili buat dan paling nyata, dok jadik pak sibuk dlm famili aku..bodoh kan?buat ajerla hal korang snirik dr korang buang masa buat dosa..hmmm..aku tau apa yg aku n famili aku plan,tak payahla nk jadik penasihat ker,penyibuk ker..ni tidak..hal aku punya tanah pon ada yg sibuk2 tanya bila nk buat rumah etc..eyyyyyyyyyy....apa punya teruk prangai!!!hal aku blajar pon ada juga yg nak sibuk2 ponnya addoiii...cheh..!!!tu lah typical melayu!!!loya aku dgn melayu itu!!

5. kerja aku menimbun...dr puasa lagi dh banyak event sampai ke lepas raya..paling besar event ialah nk uruskan hal lawatan Dato Seri Hishammudin ke Vat69 aritu,,mak aih..sibukkkk!!!tapi event tu akhirnya berjaya...!!alhamdulillah...bebaloi aku sampai balik kui 8 mlm dr opis..seminggu balik lewat..skurang2 aku tak hampakan apa yg JPA dh bagi rezeki aku naik pangkat aritu..dan aku bekerja kerana Allah..Dia yg beri semua ini..beri aku tenaga,kehidupan,nyawa utk terus bekerja,hidup dsb..
Photobucket
gambo masa event jamuan bukak puasa dgn Dato Sabtu,Dato Fuad..
Photobucket
Photobucket
gambo jamuan bukak puasa dgn staff pejabat di hotel heritage..makanan mmg meriah ya amat!!
Photobucket
gambo event lawatan Menteri (DatoSeri Hishamuddin) juga pelancaran buku 69 KOmando..nampak juga aku terselit blakang tu..jadilaaa..
Photobucket
Photobucket
sesekali bergambo dgn suit2 Vat69 punya diver team..asik buat keroje utk deme jer..skaliskala nk gak bergambo..
Photobucket
ngikut big2 boss aku pi serah duit kutipan derma pd rumah anak yatim Tambun..

Photobucket
kad raya yg dibuat senirik,lukih senirik oleh anak aku yg bongsu buat parents dia..sayu aku baca ayat2 dia..dia mmg gila Angry Birds!!!hahahah..
Photobucket

p/s 80% gambo dlm neh aku guna iphone jer..DSLR dh jrg ..ekekek


to be continued...

1 comment:

Mohd Amir® said...

Wow.. banyak gambar family. menarik. simpan buat kenang2an tuh

@AMIR
cecubejer.blogsport.com