Sunday, December 6, 2009

~cAbAraN minGgu pertAmA di USM~

entri kali ini berbeza situasi berbanding tahun lepas di mana,tahun lepas penceritaan musim belajar aku amat kurang didedahkan di blog.namun setelah menempuh pelbagai rintangan semasa di Tahun Satu PJJ aku di USM tahun lalu,aku rasa aku nk 'buku'kanlah sedikit kisah aku sepanjang aku belajar utk dikongsi bersama.buakn apa,sikitpon tidak ada niat utk takabur,cuma aku harap aku dapat juga menyuntik semangat kepada adik2,abang2,kakak2,di luar sana sekurang2nya utk menyambung pengajian..PJJ pon xperlah,janji ILMU itu kita capai..JADILAH MELAYU yang 1st CLASS!!!sedarlah..bangsa lain makin maju,KITA?

Photobucket

Intensif Tahun 2 kali ini aku bermastautin di Kolej Indah Kembara.Thn Lepas di Tekun.Indah Kembara ni yang bestnya terletak hanya beberapa meter di belakang Dewan Peperiksaan.Oleh itu jalan kaki jer dh sampai.Mudah utk sesiapa yg ambil PB(Peperiksaan Berterusan). Aku pon sepjg tempoh 30/11 hingga 21/12 nih ada kira2 3,4 subjek yg akan PB di dewan tsbt nanti.alhamdulillah,aku anggap Allah bagi mudah pada aku nk menapak x jauh.Cuma satu jer pulak. Bilik aku kali nih di Tingkat 4.Mak aih tinggi la pulak!!Penat pulak ngangkut barang2,sib baik rakan sebilik aku Harun tolong angkatkan beg besar aku...ekekek..biasalh,Allah maha adil...senang yang itu,disusahkan yang lain..ekek..mana mau nk senangggggg jerr..satu lagi,nak ke kafe pon senang.depan bilik jer..ekekek..sebelah bilik pon ada surau utk beribadah dgn selesa,even kita bleh sembahyang dlm bilik..

Hari pertama smpi jer dh ada dugaan pd aku.Ntah sapa la ,malaun mana la plak dh langgor side mirror kiri Alfa aku,abis pecah berderai tinggai rangka jer!!!cheebye btoi!!aku notice masa aku nk ke kafe.terkujat aku jap mcm kera kena lastik..susah weh nak cari sparepart...nyamakahai btoi..dah aku takleh teok keter blakang blah kiri..bahaya tu!apa la aku nk jawap kalo JPJ tahan?ermmm :"tengah tunggu order" la jawabnya..
Photobucket
Photobucket

keadaan bilik oke.Tapi maybe kolej aku kali ini shj,kolej yg lain aku takle tahu sebab aku bru merasa Tekun dan sini jer.bilik selesa la utk 2 org.toilet pon marbeles.mcm hotel 3 star la plak.dan yg paling best WIFI free avaialble dr dlm bilik pon!!!!kalo komer nak WIFI sambil berak dalam toilet pon boleh!!!
Photobucket
hahahha...Untung nya jadik student nih ye...student PJJ pon janji student hahahah..merasa la jugak,ada la benda utk diceritakan pada anak2 nanti..dgn keadaan kemudahan yg mcm aku nyatakan tadi(kafe dekat,nk periksa dekat,kelas tak jauh-tp still kena naik tranport la,bilik air selesa,WIFI free n easy) apa la student USM nak lagi kan? hanya belajar jerrrrr....tapi kalo dh malas malas la jugak manusia nih..kalo tak mau belajor tu,kata org tak tau lerr...bersyukur lah..
Photobucket
Photobucket
(MAAF-gambor toilet Kolej ini semata-mata utk menceritakan keadaan sebenar di USM.sori jika ada sesiapa yg terasa jijik)

hari ke 4 aku dikejutkan dgn berita mak aku admit ward seperti yg dh aku tulis entri sebelum ni..aku tinggalkan jugak assignment,class sementara dan aku 'lari' sekejap balik ipoh tgh malam tu, Mak punya pasal.namun malam tadi aku balik semula ke USM setelah aku lihat keadaan mak dh oke..mak dh bertenaga semula dan ceria.tambah2 ramai jugak yg dtg melawat dia.
simple basic: Mak - ibu yang mengandungkan 9 bulan,dan lahirkan kita.itu je basic nya..binatang pon tahu basic2 bodoh mcm ni.kucing pon sayangkan anak vice versa.sesusah mana keadaan pon harus ditolak tepi.kena dahulukan sebab syurga kita di bawah tapak kaki ibu.syurga isteri di bawah tapak kaki suami.pilih sahaja lah jalan mana kita mahu.nak masuk neraka pon boleh...pilih lah jalan ke neraka...nampak mcm stetmen bodoh,tapi biarlah aku tegaskan.sebab zaman serba canggih ni,manusia ada yg makin bodoh dan alpa.ada yg berlagak alim tapi dengan ibu bapa kurang hajar!!!itu SI TANGGANG namanya.zaman mcm ni pon masih ada lagi si Tanggang,percayalah..Aku tak mahu jadi mcm tu.sebab mak dh didik kami adik beradik jadi org yg berguna dan menghormati dan mungkin dihormati.syukur aku pd Allah,mak aku antara mithali.
Hari ini aku terima SMS dr adik aku dan mak pon ada SMS aku,bgtau yg mak akan discharge hari ini.Syukur Alhamdulillah..Aku harap dia akan kembali cergas dan menyambung ibadah nya.
Thanks kepada semua rakan2,saudara mara yg wish dlm facebook,sms aku,call,melawat mak,dan mendoakan kesihatan mak aku.kalian tahu siapa kalian,dan syukur Allah kurniakan sahsiah begitu kpd kalian semua.Terima KAsih byk.

hermm..1st week yg aku anggap mencabar juga.student pon macam2 ragam di sini.yg mcm bagus pon ada,awek plak perasan cun pon ada,yg terlebih-lebih pon ada,over usah ckp la,junior,senior sama jer,wakakka...yg tahun Satu biasala..ramai juga yg kena kejutan budaya.Skema ada,yg terlebih rajin buat assignment pon ada,yg perasan macam bagus jadik student pon ada,yg anggap diri dpa hebat org lain tak hebat pon ada...heheheheh...macam2.LANTAKLAH..janji aku still student yg ROCK..kadang2 OK,kadang2 KO,..hahahah...lagipon aku dh merasa semua2 tu di ITM dulu.

ok..will end buat masa ini.ohyaa...buat masa ni,aku dh try dh Canon 7D sahabat aku Mizan,dan memang ianya membuatkan aku tak sabar nk ngabiskan 5K lepas ni tukor body kamera..ehehhe..aku dh lepak dgn dia satu malam aritu,dgn junior skolah sorg tu nama dia Fazli Rafliz...banyok benor benda aku minat dan nk buat,tu yg susah tu.
KEROJE-MAIN KAMERA-MOTOR BESOR-BELAJOR-RUMAH BARU-MUSIK-PILEM-BUKU-KERETA-MELANCONG isisksiksisk....banyak benor....lantok ler situ..paduli tidak.

ciow

2 comments:

jiMs said...

fullamak katak..kira best la tpt study kau ni bro..tinggal nak perah otak je lagi..yg lain semua dah dibereskan oleh pihak pengurusan..
yg syok belajar dah tua2 ni nengok ragam bdk2 baru nak naik ni..kdg2 teringat zaman kita baru masuk IPTA/S dolu2...hahaha..
anyway, moga makyang bertambah sihat n kau dpt bg 100% pada study..steady bro..

miezanz said...

bila nak turun belah sini plak....