Friday, December 4, 2009

~Dia IbuKu~

salam..

tengahari semalamnya,dikala aku sedang berperang dengan assignment,study,class kat USM,tiba2 aku terdetik nak call my mom...teringt kt dia tetiba.mcm ada sense.tapi telefon tak berjawab..byk kali aku try,masih sama..aku x syak apa2.tp hati tetap x sedap.then aku call adik aku,Saiful Anuar yg sedang cuti Uitm.dia kata mak x berapa sihat.dh 2 hari tak brapa bleh bangun.arghhh...PATUTLAH aku tak sedap hati.then call wife,soh tengok2 kan mak balik keje nanti.
rupa2nya during lunch time, my wife pon x sedap hati bergegas balik Bt Gajah seketika.tinggalkan kejap keje dia yg melambak di pejabat(seminggu dua nih memang my wife balik pon malam2,OT sebab keje tgh sibuk dan dia buat Admin semula di opis).dan aku tak sangka dia trus bawak mak aku ke Hospital Bt GAjah utk chek..
Alih2 doc cakap mak sakit agak serius.Tekanan darah 175/105!!!Doc amik darah dan result - ada sikit jangkitan kuman di paru2 dan sel darah putih tak normal.Ini seprti apa yg wife aku story kt aku.DAN MAK KENA TAHAN WARD.

Aku dh jadi susah hati..Kelas(English) plak abis dlm jam 5ptg smlm.Mlm plak aku cadang nak buat assignment yg nk kena submit!!CABARAN DAN DUGAAN BETUL.Memang USM Penang - Ipoh tak le jauh mana hampir 150km jugakla..cuma paham2 la,intensif nih jadual aku mmg sesak dgn group discussion,nak presentation lagi,CLasses,Assignment bagai etc..etc..
aku sentiasa follow up status dgn adik2 aku yg datang tengok mak petang hingga malam.Keadaan mak kata depa dh oke sket.Mampu makan.SEHINGGALAH aku terima SMS dr henpon mak, dia tulis : "Salam. Jangan ri sau kan nak. Mak ta apa2 dorto suruh ri hat aja"(seketul aku tiru balik note dia sebab dia memang skolah hat darjah 4 aje...).EVEN MAK TAK SKOLAH TINGGI,TAPI JASA DIALAH SAMPAI ANAK2 DIA SEMUA MENGAJI,BERILMU,SKOLAH,MASUK U,kebanyakan kami berjaya mcm sekarng..maybe dia sms tanak aku risaukan dia sebab 1.mybe dia tau aku ada heart prob. 2. aku tgh Intensif 3 weeks kt Penang,takmo ganggu..NAmun lepas baca mesej tsbt (dia antor kt aku dlm jam 9mlm),berderai airmata aku tiba2,aku dh takbleh tahan.mampusla org nk kata aku emo ker hapa ke,APa nak jadi,jadila..aku tiba2 rasa nak balik ipoh je...
JAm 10mlm lebih kurang aku bertolak dr USM,trus shoot balik ipoh Alhamdulillah selamat sampai dlm jam 12 lebih tghmalam. Drive safely.BAwak x laju sgt sbb aku still fikirkan safety aku sungguhpon dulu aku pernah buat giler drive Ipoh-Penang sejam lebih sikit je..Aku call adik aku Saiful AMri,tapi diua cakap dah tak boelh melawat mak di ward sebab ward tu ward perempuan dn waktu melawat utk keluarga dh tak boleh!!! DAMN!!!!arghhhh..tensen...Takperlah.Sabor ajelah.nampaknya pagi karangle bru bleh melawat.MAsa on way drive balik mcm2 jugak aku fikir pasal org tua tuh..

MAk seorg yg gigih.Lepas ayah aku meninggal 1992 dulu(masa tu aku baru 18thn),dialah yg besarkan kami dgn tulang 4 kerat dia.7 beradik...bayangkanlah...masa tu umur mak baru awal 40an.tp dia langsung tak terfikir nk carik pengganti Ayah.sampai lah sekarang...sebab ingatan dia,cinta dia pd ayah aku smpi bila2 tak akan luput ,katanya.dan kami 7 orang semua belajar lagi masa tu...BAYANGKANLAH!!!!Hidup kami masa tu memang susah..Apa je kerja yg dia tak pernah buat??Menoreh,tolong kantin skolah,cleaner tokeh kedai runcit,kedai makan, dan macam2 lagi..kita jer orang sekarang,generasi sekarang, baru anak 2,3 orang dh rasa susah sangat!!!!
Di tempat aku mak juga disenangi jiran2,sedara mara aku...sebab mak memang orangnya bersahsiah tinggi,suka gotong royong,ringan tulang kalo ada kenduri kendara, antara tukang masak penting di kampung,jadi AJK persatuan penduduk, dan macam2 lagilah aktiviti sosial yg dia buat.Bak kata org,taklah mcm sesetengh politician perempuan yg maybe sekadar cakap shj berlebih2,HANYA BERMEGAH DGN MIKROFON,walhal tangan mengacau dodol,membakar lemang,pedih mata masak rendang tok sampai 2,3pagi,PON TAK PERNAH!alhamdulillah,adik beradik sebelah ayah aku pon smpi sekarang close dgn mak aku sebab her kindness terutama Pakcik Ipah(adik arwah ayah) yg dh memang pernah mengaku kt aku,anggap mak aku mcm kakak betul dia sendiri.
Sekarang mak dh admit.MAk aku kalo ikutkan sangat jarang masuk hospital.kalo ada pon rasa aku berbelas tahun yang lepas.Dia kalo sakit pon memang aku dh tau sgt,malas nk pergi hospital.DAN bila dia masuk semalam,kena tahan di ward,memang aku tau sgt,betapa SERIUSnya sakit dia kali ini...pagi ini aku akan melawat dia..dlm beberapa ketika nanti.

Dan yang paling penting,Aku bersyukur dapat wife mcm bini aku.Tindakan dia semalam aku pon tak sangka.drastik tapi amat bermakna.Doc pon cakap,my wife made right decision at the rite time.aku sanjung tindakan dia..sanggup tinggalkan kerja di pejabat hantar dan uruskan semua di hospital semalam.dan dlm jam 7 ptg dia ke opis dia semula sambung kerja sampai 9mlm lebih baru dia balik umah...aku mmg tau dia agak sibuk skrg dgn kerja,dan suasana bank dia yg dh caca merba(EON BANK mmg dh x brapa stabil..begitu juga certain2 bank2 lain)..MANA LA AKU NK DAPAT PEREMPUAN MCM INI!!?? Thanks ALLAH sebab jodohkan aku dgn dia!!Thanks Sabrina,sebab sudi jadi sebahagian dari hidup aku...Aku betul2 sanjung..

Buat rakan taulan,saudaramara yg baca celotehan ini,kebahagiaan,dan kasih sayang dlm hidup lah paling penting di dunia ini.BAhagia,kasih dan sayang bersama Tuhan, keluarga, rakan sekeliling dsb.BUKANLAH harta benda, wang ringgit,hasad dengki,tamak haloba,bermusuhan,menunjuk kekuatan dan kehebatan, yang jadi pegangan kita.itu semua tidak kekal manapun.Sayangilah siapa di sisi anda,sementara kita diberi peluang.Kerna, Hidup selepas mati besok,tiada siapa tahu,adakah kita boleh berjumpa dgn org yg kita sayang??tiada siapa boleh huraikan dgn nyata.

aku nak jumpa mak sekejap lagi...
mom,i love you..

ciow..
Photobucket
Mak dan cucunya ALessa masa hari raya thn ini...

5 comments:

Abang Ben said...

Moga sihat segera!

jiMs said...

Takziah bro.. raya hari tu pun nampak tak sihat mak kamu tu..sementara dia ada ni buatlah yg terbaik..aku ni dapat ziarah kubur arwah je...
biar susah skit bro asalkan mak kita mendoakan kebaikan utk anak-anaknya..baru BERKAT hidup selamat..

miezanz said...

semoga ur mom cepat sembuh....

Maia said...

semoga mak yang cepat sembuh.. Amin..

gbone said...

Thanks sam,mizan,jimi dan maya...
my mom dh beransur oke hari ini ponteok segar jerr...dh ceria.mau taknya dh berbotol2 drip antibiotik.tp aku sembang ng doc,dia masih xleh discharge awal(mybe lagi 2,3 hari).masih ada kuman. takperlahh...hope she will be fine n semboh cepat.
kalo xder aral,i'll be back today continue my intensive at Penang.Thanks all my frens..for the doa.